HSP - omgaan met overprikkeling

27-06-2018 11:15

Omgaan met overprikkeling


Wat is dat nou eigenlijk precies?

Iedere HSP kent het gevoel van totaal uitgeput zijn om ‘niks’, of emotioneel ’ ineens ’uit balans, geïrriteerd zonder een aanwijsbare reden of gewoon totaal overweldigd door de situatie of omgeving.

Overprikkeling is eigenlijk niets anders dan een overdosis prikkels. Een prikkel is een enorm rekbaar begrip. Voor mij is het in ieder geval een ‘signaal’ van buitenaf of binnenuit wat op een of andere manier een zintuig of ander zenuwstelsel gerelateerd orgaan raakt. Daar is je zenuwstelsel tenslotte ook voor, het geleiden van prikkels en al die informatie naar de juiste plek sturen zodat daar evt. acties aan verbonden kunnen worden.

Een HSP is uitgerust met een zeer gevoelig zenuwstelsel, zodat zelfs de meest subtiele informatie niet gemist wordt. Waar bij de meeste mensen een soort filter alleen de duidelijke, sterke signalen door laat, wordt bij een HSP de meest subtiele informatie gewoon getransporteerd. En daardoor kunnen de systemen overbelast raken,  dat heeft een soort verdubbelend effect. Naarmate er een overbelasting ontstaat worden ‘nieuwe ’prikkels als nog heftiger ervaren.

Even heel grof weg geschetst heb je drie lichamen waar prikkels op van invloed zijn ( er zijn er nog meer, maar om het een beetje overzichtelijk te houden nu 3 hooflijnen).

Je fysieke lichaam: 
Hier worden alle prikkels die binnenkomen via je zintuigen waargenomen. Maar ook de signalen van binnenuit, zoals je spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop en dergelijke systemen

Je mentaal/emotioneel lichaam:
Ook je emoties en gedachten, dingen waar je in je hoofd mee bezig bent, genereren trilling en zijn dus van invloed om je fysieke systeem en leveren prikkels.

Je Energetisch lichaam:
Dat is iets ingewikkelder, maar alles bestaat uit trilling en dat wordt waargenomen in je energetisch lichaam en zendt vervolgens ook weer trilling (= hele subtiele prikkels ) uit naar je mentale en fysieke lichaam, maar ook naar buiten toe.

Op zich is een prikkel dus gewoon broodnodige informatie, maar als HSP moet je jezelf beschermen tegen overprikkeling, omdat je systeem dan op tilt slaat en jij niet meer volledig jezelf bent. Puur omdat je helemaal uit balans bent geraakt.

Op het moment dat je je bewust ben van de betreffende prikkel, trigger, vindt er eigenlijk al een bepaalde mate van overprikkeling plaats. Jouw systeem geeft een signaal en vraagt om bescherming. In het geval van fel licht bv, om een zonnebril.

Voor een niet HSP is het heel lastig om te begrijpen dat een volgend lijstje, problemen kan veroorzaken. Bijv:

Fel licht (ook zonlicht)
Geluid 
Tocht
Te koud of te warm
Kleding die kriebelt, knelt of stug is
Te weinig slaap
Te veel of te weinig eten, of te laat eten
Dorst
Pijn
Geuren
Druk (perfectionisme zorgt voor een overload aan activiteit in de hersenpan)
Veel mensen bij elkaar (feestjes, bijeenkomsten, evenementen)
Bioscoop bezoek 
Shoppen of city-trip
Beladen plekken, waar veel negativiteit is blijven ‘hangen’
In contact zijn met mensen die boos, verdrietig, angstig, depressief of gespannen zijn ( voor je het weet is mijn energieveld behoorlijk ‘vervuild’ en belast)
Veel activiteiten en sociaal verkeer dat achter elkaar doorgaat (feestdagen, volle agenda)

En dit lijstje is niet compleet, maar om een beeld te schetsen. Kortom, het dagelijks leven van een HSP staat bol van de prikkels en overprikkeling ligt continu op de loer. Naarmate meerdere prikkels tegelijk worden afgevuurd is het zaak je daar heel bewust van te zijn en als het even kan goed voor te beschermen.

Dat valt niet altijd mee, want je hebt niet alles in de hand en je wilt ook niet als een soort kluizenaar door het leven.

Omgaan met overprikkeling;
Schroom in elk geval niet om je omgeving duidelijk te maken dat jij als HSP nou eenmaal eerder aan je taks zit.

Zorg voor voldoende herstelmomenten, zodat een stapeling van overprikkeling geen kans krijgt. Hoe jouw ideale herstel moment eruit ziet zal je zelf moeten proberen. 

Voel je niet langer schuldig, omdat jij al die evenementen en activiteiten niet leuk vind, waar anderen hun vrije tijd mee vullen. Leer je grenzen kennen en deze te bewaken. Leer je behoeften kennen en neem ze serieus.

Kortom: zorg voor jezelf en ervaar dat je daardoor beter in balans blijft en een leuker mens voor jezelf en voor je omgeving. En niet onbelangrijk: dat je ook leert om de vruchten te plukken van het hoog sensitief zijn. Want die zijn er gelukkig ook!

Liefs en een fijne dag, Natasja